יום ראשון, 13 ביוני 2010

מעבר למוצקים - לנשום עמוק ויאללה, עוברים למזון מוצק... שלב 3 מתוך 4

שלב 3: לנשום עמוק ו...עוברים למזון מוצק...
בפעם הראשונה שהכנתי לבתי ירק מרוסק, הכנתי כמות שלא הייתה מביישת
גדוד צבאי. ואז הבנתי שעבורה כפית או שתיים הן כל מה שצריך ולמדתי
לווסת את הכמויות.

קראתי המלצות להקפיא את הירקות, אבל האמת שזה היה נראה לי די מבאס
שהכפיות הבודדות שהיא אוכלת ביום יהיו מהפריזר.

אז התחלתי להכין לה חתיכות ירק או פרי קטנות יותר ולהשתמש בשאר
לבישול לבית או פשוט לאכילה משותפת שלי איתה...

כללים להתחלה קלה:
1. בתקופת המעבר למוצקים חשוב שהתינוק ימשיך לקבל כמות מספקת של
    חלב אם או תמ"ל.
2. כדאי לתת מזונות חדשים בהדרגה, כלומר כל 4 ימים להוסיף מזון חדש
    לתפריט, כדי לבדוק תגובה אלרגית (כמו פריחה, גירודים, נזלת ועוד).
3. לא להיבהל מפרצופי הגועל של התינוקות. פעמים רבות תינוקות שנחשפים
    למזון / מרקם חדש מגיבים בפרצוף מלחיץ ונדמה כי הם עומדים להקיא.
    ברוב הפעמים זוהי כנראה רק ההפתעה מהתחושה והטעם החדשים
    ובביס השני או השלישי הם מפסיקים עם הפרצוף. בכל מקרה, אם יש
    לידכם עוד מישהו בזמן "הניסוי", שווה לתת לו מצלמה...
4. אפשר להתחיל עם ירקות מבושלים יותר "קלים" לעיכול, כמו גזר או קישוא,
    תפו"א, בטטה ודלעת. גזר לפעמים גורם לעצירות. אם שמת לב לכך, פשוט
    הורידי את הגזר מהתפריט לתקופה והחזירי אותו אח"כ.
5. במקביל אפשר לשלב פירות מרוסקים כמו תפוח עץ, אגס ועוד.
    בשלב הראשון לא נותנים פירות אקזוטיים.
6. קבעי לך סדר יום שנוח לך ושאת יכולה לעמוד בו והשתדלי לשמור על
    סדר זמנים קבוע לארוחות. לדוגמא – ארוחת בוקר שהיא מנת פרי, לפני
    יציאה לגינה או בגינה, וארוחת אחה"צ שהיא מנת ירק אחרי שנת הצהרים
    או בגינה. אם את מעדיפה פירות וירקות טריים (ולא קונה מוכנים), ובכל זאת
    רוצה להאכיל בחוץ, תבדקי את ה-WEAN MACHINE ב"קישורים חשובים".
    אח"כ מוסיפים את ארוחת הצהרים שמתחילה במרק וממשיכה לאוכל נוסף
    וכך עד שמגיעים לסדר יום שלם, בגיל המתאים, המורכב מארוחות מסודרות.
    תינוקות אוהבים שיגרה, לדעת מה הדבר הבא שעומד לקרות. כמו כולנו...
7. איך מכינים? את הירקות מקלפים, מבשלים ואז מאדים. האוכל צריך להיות
    לא קר ולא חם מדי.
בשלב הראשון טוחנים אותם למרקם חלק מאד, אפשר
    להוסיף את מי הבישול.
בשלב השני אפשר למעוך את הירקות עם מזלג
    כדי לתת לתינוק להתנסות בתחושה מוצקת יותר.

8. מניסיוני, כדאי לתת את האוכל לתינוק לפני שהוא רעב מדי. לא לחכות שהוא
    מתלונן על רעב אלא להתחיל קצת קודם, בנינוחות ולא בלחץ. אחרי הכל
    כשהם בלחץ, אנחנו בלחץ וזה לא מוסיף לחווית ההתנסות הראשונית.
    אם התינוק אוכל כל 3 שעות בערך, כדאי לתת לו את האוכל כשעתיים אחרי
    הארוחה האחרונה שלו. ההתייחסות צריכה להיות כאל דבר מהנה, נעים
    וכיף שעושים יחד. סה"כ את יודעת שהוא אוכל מספיק בשלב זה וכל המטרה
    היא ללמד אותו שאוכל זה דבר טוב ולהרגיל אותו למוצקים.

9. כדאי להשתמש בכפית פלסטיק או סיליקון כדי למנוע מגע קר ומתכתי של
    הכפיות הרגילות. אם בא לך לפנק את תינוקך ואת עצמך, אפשר למצוא

    כפית פלא באתר DO-BE או ב-MOM.E (ראי "קישורים חשובים").

מים
1. עד גיל שנה משרד הבריאות ממליץ להרתיח לפחות לשתי דקות את כל סוגי
    המים כולל מי ברז, מים מינרלים, מים מבקבוק/מיכל ומים ממתקני טיהור
    ביתיים ולקרר לפני השימוש.
2. תינוקות בריאים, הניזונים מחלב אם או תמ"ל בלבד, אינם זקוקים לתוספות
    מים או נוזלים אחרים. המעבר למזון מוצק מצריך השלמת נוזלים.
    גם אם את מניקה בלבד, עדיין ניתן לתת לתינוק כמות מועטה של מים כדי
    שיתרגל לטעם ולא כדי להרוות צמאונו גם בשלב זה, ברגע שהגיע לגיל בו
   ניתן לעבור למוצקים.
3. במידה ומשתמשים במי ברז – יש להשתמש במים הקרים בלבד (המים
    החמים עשויים להכיל מתכות ורכיבים שאינם טובים).
    מומלץ לתת למים לזרום בחופשיות כשתי דקות בכל בוקר כדי לשטוף את
    הצנרת מרכיבים הנוטים להצטבר בצינורות המים בלילה.
4. משרד הבריאות ממליץ לתינוקות החל מחודש עשירי לשתות מים מורתחים
    ומקוררים מכל המקורות ומכל הסוגים.

מזונות שלא מומלץ להכניסם לתפריט עד גיל מסוים
1. חלב פרה או חלב ממקור בעל חיים אחר כמקור שתייה עיקרי – מגיל שנה.
2. מוצרי חלב ניגר (לבן, אשל, יוגורט, מעדני חלב וגבינות) – מתום החודש
    התשיעי לחיי התינוק.
3. דבש – מומלץ רק מגיל שנה.
4. יש להימנע ממאכלים העלולים לגרום לחנק בילדים (כגון פירות וירקות קשים,
    ענבים, נקניקיות, סוכריות, פיצוחים, דגים עם עצמות), אלא אם מצמצמים
    את הסכנה ע"י חיתוך לחתיכות קטנות, ריסוק, גירוד או טחינה. חשוב לשים
    לב ליכולות הילד ולבחון כל מקרה לגופו.
5. בפעמים הראשונות לא מומלץ לתבל את האוכל בתבלינים שונים. עם זאת,
    ניתן להוסיף "ירק" בעת בישול מרק ולהוציאו לפני הטחינה/ההגשה.
6. משרד הבריאות ממליץ לצמצם בהוספת מלח או אבקות מרק לתינוקות
    ולהימנע מחטיפים מלוחים ומזון מהיר ומעובד.

שלב 4 ואחרון: ההחלטות החשובות שעלייך לקבל בעת מעבר למוצקים

נספחים...
> ספרים טובים ומומלצים לשלב מעבר למוצקים
1. טעמים ראשונים - מדריך "חובה" שנותן מגוון רעיונות טובים למתכונים
    ושלל עצות וטיפים. מגיל 6 חודשים ועד שנתיים.
2. שבעה אכלנים משונים - ספר מקסים שקיבלתי במתנה מאחותי, מספר
    אמא לשבעה ילדים, שמכינה לכל אחד את המאכל הספציפי האהוב עליו.
    סיפור מקסים מקסים ואהוב על בנותיי ועליי.

> קישורים חשובים
* 10% הנחה בהרשמה לקורס וערכת לייף לי מתנה לחברות "אמא"
* 15% הנחה על wean machine והמשלוח לחברות מועדון "אמא"
* 99 ש"ח במקום 139 ש"ח לחברות מועדון "אמא"
* 10% הנחה לחברות מועדון "אמא"

סדנת מעבר למוצקים" בבית היולי, שדות ים

אין תגובות: